5 tips voor een praktische keuken

1. Creëer voldoende opbergruimte

De keuken is dé plek bij uitstek waar je opbergruimte nodig hebt, want de doorsnee keuken bevat maar liefst 14 volle winkelkarren! Je kan daarom bijvoorbeeld je voorraadruimte voorzien van uitschuifbare lades waardoor je niet enkel een goed overzicht krijgt, maar het ook eenvoudiger wordt om je boodschappenlijstje te maken.

2. Hoger/lager

Leg je keukenspullen waar je ze nodig hebt. Klinkt logisch, maar je staat versteld hoe vaak je heen en weer moet rennen tijdens het koken. Probeer de spullen die je dagelijks gebruikt op armhoogte op te bergen zodat je je minder moet bukken. Een staafmixer of keukenrobot kan je dan weer hoger of lager leggen.

3. De grote vijf

Een handige tip is om je keuken in te delen in vijf zones: voorraad, opbergen, spoelen/afval, voorbereiden en koken. Als je je keuken indeelt, hou dan rekening met een logische volgorde van deze zones. Op die manier heb je tijdens het koken alles binnen handbereik. Zet ook je koelkast niet te ver van de kookzone, en hou zeker rekening met de richting van de deur!

4. Zorg dat je efficiënt kan koken

Zorg voor voldoende werkruimte en hou spullen die je nodig hebt tijdens het koken, zoals messen of kruiden, in de buurt. Plaats je oven en kookplaat dicht bij de spoelbak zodat je niet te ver met hete potten en pannen moet rondlopen, bijvoorbeeld als je pasta moet afgieten. Installeer een mooi groot werkblad om comfortabel te kunnen snijden.

5. Hou de keuken netjes

Hou er bij de inrichting van je keuken rekening mee dat de spoel- en afvalzone zich best tussen de opbergzone en de kook- en bakzone bevindt. Maak gebruik van de ruimte onder de spoelbak om afwasborstels, sponsjes of vaatwastabletten op te bergen en plaats een vuilnisemmer onder de spoelbak. Zo kan je snel etensresten weggooien en belanden die niet in de afvoer.

Wil je jouw keuken ook praktischer inrichten en optimaal benutten? Maak een afspraak met één van onze adviseurs in de showroom voor de keuken van jouw dromen.

5 tips voor een praktische keuken